2021 北京通州初一(上)期末

英 语



一、甲选填空(共 6 分,每小题 0.5 分)						
1. — Is this your sister, Mike?						
— Yes name is Kate.						
A. His B. Her C. My D. Your						
2. We have English class eight in the morning.						
A. at B. in C. on D. for						
3. She likes music and she goes to the Music Club Tuesday afternoon.						
A. at B. on C. in D. to						
4. —Excuse me, Lily, can you me your Chinese dictionary?						
— Sure. Here you are.						
A. borrow B. use C. lend D. carry						
5. Miss Wang is very nice. She often helps with our lessons.						
A. us B. them C. her D. him						
6. — English classes do they have in a week?						
—They have six English classes in a week.						
A. When B. What C. How old D. How many						
7. — does your sister have lunch at school?						
—At 12:00.She often has some rice and vegetables.						
A. Where B. Who C. When D. How						
8. He likes flying kites, he can't make it by himself.						
A. and B. or C. <mark>so</mark> D. but						
9. —Tom, is this your ball?						
—No, it is. Kate's ball is over there.						
A. Hers B. His C. Mine D. Yours						
10. There two libraries near my home. I often read books in the library.						
A. are B. is C. have D. has						
11. — Is there a park near your house?						
— But there are two new supermarkets near m house.						
A. Yes, there is B. No, there isn't						

- C. Yes, there are
- D. No. there aren't
- 12. Lily sings very well, so she can _____ the Singing Club.
 - A. to join
- B. joining
- C. joins
- D. join
- 二、完形填空(共8分,每小题1分)

What grade can an 11-year-old boy be in? In Grade 5 or 6, right?



But 11-year-old Carson Huey-You is in a__13__ now. And he is doing well in his __14__. He surprises (使惊讶) all his classmates and teachers. Many people are talking about him in the university. But Carson doesn't think much of their surprised eyes.

Carson wants to__15__ new things and make new friends in the university, His mother goes to class with him because he is too __16__.They come to the classroom at 9:00 in the morning and go back home at 5:00 in the afternoon. Carson loves reading all kinds of books and he can__17__ new ideas from these books. The books about nature(自然) are his favorite. He is also interested in science. He tells his teacher that he wants to be a scientist when he grows up.

Carson is very __18__.He could read books when he was 2 years old. His mother, Claretta Huey—You, says numbers and maths are not so difficult(困难的) for him. Carson also likes Chinese and English. He__19__ Chinese at home, but he speaks English at school.

Carson is not a bookworm (书虫). Sometimes he is just a_20_. Like many other children, he has many interests, such as playing computer games and playing the piano. Now all the teachers and students like this young student. He finishes(完成) his study in the university when he is 14 years old.

- 13. A. library B. university
- C. hospital D. shop
- 14. A. questions B. places
- C. games D. lessons

- 15. A. study
- B. use
- C. show D. check
- 16. A. cool
- B. clever
- C. tired
- D. young

- 17. A. carry
- B. get
- C. watch
- D. answer
 D. happy

- 18. A. clever19. A. knows
- B. strongB. finds
- C. funny
 C. speaks
- D. asks

- 20. A. friend
- B. classmate
- C. child
- D. player

阅读理解(共36分)

三、阅读下列短文。根据短文内容,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中。选择最佳选项。(共 13 小题,每小题 2 分,共 26 分)

A



Welcome to my room! It is very big and clean. There are many things in my room. Near the wall is my bed, under the bed is my football and my desk is beside the window. There are many books and a table light on the desk. I usually read books when I am free. I like my room very much.

Jack	
A	My room is small but very tidy. There is a bed of course. Above the bed, there is a picture of my favorite basketball star. There is a bookshelf beside the desk by the window. There are many books on the shelf.
Peter	
	Look! This is my room. It is big but a little messy. The bed is on the left and the clock is on the wall. The bookcase is near the bed. There are some CDs in the bookcase. My desk is in front of the bookcase. I often do homework on the desk.
Mike	

- 21. Where is Jack's football?
 - A. On the bed. B. Near the desk.
 - C. Under the bed. D. By the window.
- 22. What does Peter's room look like?
 - A. Clean and tidy. B. Big and tidy.
 - C. Big but messy. D. Small but tidy.
- 23. What's in Mike's bookcase?
 - A. Bags. B. CDs. C. Photos. D. Boxes.
- 24. What are they talking about?
 - A. Their rooms. B. Their bookcases.
 - C. Their beds. D. Their homework.

В

I will never forget (不忘记) my first English class. It is very interesting. It's the first class in the morning. The teacher goes into the classroom with a smile on his face. At the beginning, he makes a self-introduction (自我介绍). And he tells us that his English name is John and he writes it on the blackboard. Then he asks all of us to think of English names for ourselves. We are very excited (兴奋的) to find a good name. Then he asks us to write down our names on a piece of paper. I takeout my pen from my pencil-case and I think about my English name for a long time. Then I come up with (想出) a beautiful name--Shirley. All the students write down their names and give the paper to the teacher, When the teacher calls "Shirley" to answer his question, three girls stand up at the same time.

- 25. What is the writer's English teacher's name?
 - A. John. B. Peter. C. Mike. D. Shirley.
- 26. Where does the teacher ask the students to write down their names?
 - A. In the pencil-case. B. In the book.
 - C. On a piece of paper. D. On the blackboard.
- 27. Why do three students stand up when the teacher calls Shirley?



- A. Because they all want to have this name.
- B. Because they all know Shirley.
- C. Because they all think Shirley is a good girl.
- D. Because they have the same English name.



C

Dogs like living with people. They are very friendly. They can do many things for people. Some dogs help people to look after (照看) sheep, other dogs help them to find the lost (失踪的)children. And some of the dogs can help the blind (盲人). They are the Seeing Eye Dogs. Now we can see this kind of dogs all over the world. They work for the blind.

The Seeing Eye Dog is big and easy to train(容易训练).He helps the blind to walk (走) from place to place. Before a dog becomes a Seeing Eye Dog, he must go to a training school for about three months. First, the dog has to learn to sit or stop when he hears the trainer's call. In his next lesson, the dog learns to take his trainer across (穿过) busy streets The dog has many things to learn. At the end of the training school, he must take tests (测试). When he passes (通过) the tests, he can become the Seeing Eye Dog.

The new master(主人) may be a man, a woman, or even a child. It takes the dog and his blind master about a month to learn to work and live together (一起).

- 28. Who do the Seeing Eye Dogs work for?
 - A. The young people. B. The old people.
 - C. The blind people. D. The lost children.
- 29. What does the Seeing Eye Dog do for his master?
 - A. He helps his master to go to the training school.
 - B. He helps his master to look after sheep.
 - C. He helps his master to find the lost child.
 - D. He helps his master to walk from place to place.
- 30. A dog can become a Seeing Eye Dog after_____.
 - A. he hears the trainer's call
 - B. he passes the tests in the training school
 - C. he takes the trainer across the streets
 - D. he learns many things in the training school

D

Boys and girls! Tomorrow (明天) is Saturday and you don't go to school. As we know, now people have five workdays every week in China. Most students go to school from Monday to Friday, and then you spend your weekend with your family members at home. You can enjoy a two-day weekend every week. Maybe two days is not very long, but I hope you can try to plan (计划) the time well. Here are some ideas:

- ★Get up early (早). The weekend is not only a time to <u>sleep in</u>. Some of you get up for lunch! That's too bad. You can have more free time if you get up early.
- ★Do the homework early. You have to spend much time on your homework. You can feel better if you do your homework early. You can do homework on Saturday morning. And then you can play well. Your parents tell me some of good students in our class often do their homework on Saturday morning, so they don't have to worry about (担心) it on Saturdays or Sundays.
- ★Go out for fun. Think about what you like to do. Plan a sports activity like playing football in the park. You can also visit your grandparents, go to a zoo or a park.

Hope all of you can have a nice weekend.

- 31. Who is the speaker?
 - A. A teacher. B. A parent. C. A student. D. A friend.
- 32.What docs "sleep in" in Paragraph2 (第 2 段) mean?
 - A. Go to bed early. B. Go to bed late.
 - C. Get up early. D. Get up late.
- 33. Why does the writer write the passage?
 - A. To ask us to get up early.

 B. To ask us to go out for fun.
 - C. To ask us to plan our weekend well. D. To ask us to do our homework quickly.
- 四、阅读短文。根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)

It's a fine day. The White family gets up at seven o'clock. They have breakfast at seven forty. And then they go to the park. They take a basket of food and a carpet (地毯). The park is near their home, so they ride bikes there. When they get to the park, it's half past eight. Mr. and Mrs. White are talking with each other. Their son, Ted, is playing with a ball. Their daughter, Jenny, is taking photos.

After about an hour, Ted and Jenny sit down to relax. At that time, they see a squirrel (松鼠) eating a pine nut (松子) in a big tree. When they see the squirrel eating, they also want to eat some food. They go to help their parents take the food out of the basket. Ted has a hamburger. Hamburgers are his favorite food. Jenny has an apple. Mr. and Mrs. White have some bread. They have a great time in the park.

- 34 When do they get up?
- 35. What do they take to the park?
- 36. How do they go to the park?
- 37. Where is the squirrel eating a pine rut?
- 38. How do they feel (感觉) in the park?
- 五、文段表达(共10分)

根据下面的中文和英文提示,完成一篇不少于 40 词的文段写作。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校 名和姓名。



39. 学校总会组织各种社团活动或俱乐部,例如篮球队、足球队、芙语俱乐部、绘画小组等,极大地丰富了学生的学习生活,受到孩子们的欢迎。现在英语周报要举办关于"课外活动"主题征文,请你投稿参加交流。内容包括你参加了什么社团或俱乐部,你为什么加入这个/这些社团或俱乐部,以及你们经常在社团中或俱乐部中做什么。

提示词语: team/club, be good at, fun, play

提示问题:

What team/club are you in?

Why do you join the team/club?

What do you do in the team/club?

		di B	
	北京中考		i
4		Ų.	ŀ

2021 北京通州初一(上)期末英语

参考答案



- 一、单选填空(共6分,每小题0.5分)
- 1.【答案】B

【解析】本题考查物主代词。根据本题第一句话 your sister 可知是女的,故选 B.

2.【答案】A

【解析】本题考查介词。横线后 eight 是八点,对应口诀 "at 用于点钟前", 故选 A

3.【答案】B

【解析】本题考查介词。横线后 Tuesday afternoon 是周二下午,对应口诀 "on+某天早下晚"故选 B。

4. 【答案】C

【解析】本题考查动词。根据句意,"你能把你的汉语词典借给我吗?",可知是你"借出"给 我,故选 C.

5.【咨案】A

【解析】本题考查人称代词。横线前 helps 是动词,对应"动后宾",且题中未提到别人,只能是帮我们,故选A.

6.【答案】D

【解析】本题考查特殊疑问词,根据答语中 six English classes 可知提问的是数量,故选 D

7.【答案】C

【解析】本题考查特殊疑问词。根据答语 At 12:00 可知提问的是时间, 故选 C

8.【答案】D

【解析】本题考查连词。根据前半句 likes,后半句 can't make it 可知是转折关系,故选 D。

9.【答案】C

【解析】本题考查物主代词。根据问句 is this your ball 可知提问是否是你的,答句否定后给出是 Kate 的,从而解释自己的在那边。故选 C.

10.【答案】A

【解析】本题考查 there be 句型。根据 There 排除 C 和 D;横线后 two libraries 是复数,故选 A。

11.【答案】B

【解析】本题考查一般疑问句。问句 Is there, 遵循一疑"啥问啥答"原则排除 C 和 D; 横线后有 but 转折解释有两个超市,可知前面对于 park 的提问是否定回答。故选 B。

12【答案】D

【解析】本题考查情态动词。题中 can 是情态动词,对应"有情用原"原则,故选 D.

二、完形填空(共8分,每小题1分)

13.【答案】B



【解析】本题考查名词。本句意为:但是 11 岁的 Carson Huey 现在在____。后文提到他的表现令老师和同学们惊讶,并且很多人在大学提到他。选项 A 译为"图书馆",选项 B 译为""大学",选项 C 译为"医院"。选项 D 译为"商店""。根据下文提示。故本题选 B。

14.【答案】D

【解析】本题考查名词。本题从后文提到他的表现令老师和同学们惊讶,并且很多人在大学提到他。推测是在学习方面,即选择"课程" 比较合适。选项 A 译为"问题",选项 B 译为"地方",选项己译为"游戏,比赛"。选项 D 译为"课程"。故本题选 D.

15.【答案】A

【解析】本题考查形动词。本题译为"Carson 想要_新的东西并交很多新的厨友。本句子译为"学习新的东西" 比较合适,选项 A 译为"学习",选项 B 译为"使用",选项 C 译为"展示",选项 D 译为"检查"。故本题选 A。

16.【答案】D

【解析】本题考查 A 形容词。本题译为"因为他太,他妈妈和他一起去上课。"从上文 11 岁上大学可知他年龄太小(年轻的〉。选项 A 译为"凉爽的",选项 B 译为"聪明的",选项 C 译为"累的",选项 D 译为"年轻的",故本题选 D。

17.【答案】B

【解析】本题考查动词。本题译为"Carson 热爱读各种书籍,他可以从这些书中__很多新的想法。选项 A 译为"拿,搬",选项 B 译为"获得",选项 C 译为"观看",选项 D 译为"回答"。根据翻译 "从书中获得很多新想法"比较合适,故本题选 B.

18.【答案】A

【解析】本题考查形容词。本句译为:Carson 非常_____. 后一句提到他两岁就可以读书了可知他很"聪明"。选项 A 译为"聪明的",选项 B 译为"强壮的"。选项 C 译为"好笑的,有趣的",选项 D 译为"快乐的"。故本题选 A。

19.【答案】C

【解析】本题考查动词。本句译为:他在家说,但在学校说英语。后半句转折可看出在对比在家和在学校说的语言不同。选项 A 译为"知道",选项 B 译为"找到",选项 C 译为"说",选项 D 译为"问"。故本题选 C.

20.【答案】D

【解析】本题考查名词。句译为"Carson 不是个书虫,有时恹他只是一个__。后一句所讲:就像其他孩子一样,他也有很多兴趣爱好,比如打电脑游戏以及弹钢琴。由此可知他只是个"游戏者或表演者"。选项 A 译为"朋友",选项 B 译为"同班同学",选项 C 译为"孩子",选项 D 译为"游戏者或表演者"。故本题选 D。

三、阅读下列短文。根据短文内容,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中。选择最佳选项。(共 13 小题,每小题 2 分,共 26 分)

A

21. 【各案】C

【解析】细节题。根据第一个方框第二句 "Near the wall is my bed, under the bed is my football and my desk is beside the window."可知,我足球在床下,因此本题选择 C。

22.【答案】D

【解析】细节题。根据第二个方框 "My room is small but very tidy." 可知,Peter 的房间小但整洁,因此本题选择 D。

23.【答案】B

【解析】细节题。根据最后一个方框 "There are some CDs in the bookcase."可知,Mike 书架上放的是 CD,因此本题选择 B。

24. 【答案】A

【解析】主旨题。根据每一个方枢第一句话:第一个方框:Welcome to my room!第二个方框: My room is small but very tidy.第三个方机:Look! This is my room. There are some CDs in the bookcase.三个方框都在说房间,因此本题选择 A。

В

25.【答案】A

【解析】细节题。根据第三行 "And he tells us that his English name is John and he writes it on the blackboard."可知,老师的英文名是 John,因此本题选择 A。

26.【答案】C

【解析】细节题。根据第五行 Then he asks us to write down our names on a piece of paper."可知。老师让我们在一张纸上写名字,因此本题选择 C。

27.【答案】D

【解析】推断题。根据文章最后两句"All the students write down their names and give the paper to the teacher. When the teacher calls "Shirley" to answer his question, three girls stand up at the same time."可知,有三个人给自己起的英文名字是 Shirley,是一样的名字,因此本题选择 D.

C

28.【答案】C

【解析】细节题。根据第一段""And some of the dogs can help the blind (盲人). They are the Seeing Eye Dogs."可知,帮助盲人的狗叫做导盲犬,因此本题选择 C.

29.【答案】D

【解析】细节题。根据第二段第二句 He helps the blind to walk from place to place."可知,导盲犬帮助盲人走去各个地方,因此本题选择 D.

30.【答案】B

【解析】细节题。根据最后一段倒数第三句"When he passes {通过) the tests, he can become the Seeing Eye Dog." 可知,小狗必须通过测试才能成为正式的导盲犬,因此本题选择 B。

D

31.【答案】A

【解析】本题为推断题。根据开头句 Bays and girls 的称呼,以及整个文章都是表示建议的内容,可知这个文章是老师写的。因此本题选择 A.

32.【答案】D

【解析】本题为猜词题。定位文章第二段,后一句说到 "Some of you get up for lunch!",意思是 "你们有些人起床就吃饭了"可知有些学生们起床很晚。所以这句话意思是 "周末不仅仅是一个赖床的时间",因此本题选择 D.

33.【各案】C

【解析】本题为主旨题。根据文章第一段倒数两行 "Maybe two days is not very long, but 1hope you can try to plan(计划) the time well"和最后一段 "Hope all of you can have a nice weekend."可知,作者目的是为了建议学生们去做周末计划,因此本题选择 C。

四、阅读短文,根据短文内容回答问题。(共10分,每小题2分)

34. 【答案】At seven o'clock.

【解析】细节题。根据题干关键词"get up",在文章第一段第二句。故正确答案为"At seven o'clock."。

35. 【答案】A basket of food and a carpet.

【解析】细节题。根据题干关键词 "take to the park" 到文章第一段第二行第一二句话 "They take a basket of food and a carpet (地毯)"。故正确答案为 "A basket of food and a carpet."

36. 【答案】They ride hikes to the park. By riding bikes

【解析】细节题。根据题干关键词"go to the park"到文章第一段第三行"so they ride bikes there",故正确答案为 "They ride bikes to the park./By riding bikes ."

37.【答案】In a big tree.

【解析】细节题。根据题干关键词"the squirrel eating a pine nut",到文章第二段第二句 "they see a squirrel(松鼠) eating a pine nut (松子) in a big tree.",故正确答案为"In a big tree.".

38. 【容案】They have a good time. They feel good/great..

【解析】细节题。根据"have fun with homemade music"到文章最后一段最后一句"They have a great time in the park." 故正确答案为 "They have a good time. They feel good /great."

五、文段表达(共10分)

There are many clubs in my school, such as dancing, painting, chess, and basketball club. We also have English club, and some other academic clubs.

As for me, I join the English club. There are two reasons. First, I am good at English and I can chat with many students who are interested in English, too. Second, English is good for my future job. I have great fun when we talk with each other in English. Besides, we also play the guitar and sing English songs.

All in all, our school has many clubs. Everyone can have a great time.



