2022 北京丰台初三(上)期末

英 语

2022.01

考生须知:

- 1.本试卷共10页,共两部分,共39题,满分60,考试时间90分钟。
- 2.在试卷和答题卡上准确填写学校名称、姓名和考号。
- 3.试题答案-律填涂或书写在答题卡上,在试卷上作答无效。
- 4.在答题卡上,选择题用 2B 错笔作答,其它试题用黑色字迹签字笔作答。
- 5.考试结束,将本试卷和答题卡一并交回。

第一部分

本部分共33题,共40分。在每题列出的四个选项中,选出最符合题目要求的一项。

一、单项填空(每题 0.5 分	, 共6分)		
从下面各题所给的 A、B、	C、D 四个选项中,选择可	可以填入空白处的最佳选项	
1. Wang Yaping is the first	Chinese woman to carry out a	a space walk. We are proud o	f
A. me	B. him	C. her	D. them
2. Many museums are close	ed Mondays.		
A. to	B. in	C. at	D. on
3. — does your	mother go to work every day	?	
—By underground.			
A. What	B. How	C. When	D. Why
4. — Jack, you ri	de a bike?		
— Yes, I can.			
A. can	B. may	C. need	D. must
5. Our school is tidy and cle	ean, we often do the	e cleaning.	
A. or	B. but	C. although	D. because
6. The Internet is growing f	ast, and becomestl	nan printing.	
A. powerful	B. more powerful	C. most powerful	D. the most powerful
7. Be quiet! Dad	an online meeting now.		
A. has	B. is having	C. will have	D. has had
8. If I start after dinner, I _	my task before I go t	to bed.	
A. will finish	B. finished	C. finish	D. have finished
9. — What were you doing	at four o'clock yesterday afte	ernoon?	
— Oh, I a birthda	ay cake for my mum.		
A. make	B. am making	C. will make	D. was making
10. Many people	the Forbidden City for many	times, but they still want to g	go and enjoy literature and art there.
A. go to	B. went to	C. have been to	D. will go to
11 Look at the new park. It	by the workers las	st vear	

A. built	B. builds	C. was built	D. will be built
12. —Could you pleas	se tell me?		
—Of course. It's just	next to the bank.		
A. where the nearest b	pookstore is	B. where is the neare	est bookstore
C. where the nearest b	oookstore was	D. where was the near	arest bookstore
二、完形填空(每题	1分,共8分)		
阅读下面的短文,掌	这握其大意,然后从短文	后各题所给的 A、B、C、D	四个选项中,选择最佳选项。
	t snow made most kids ch	eerful, but Elton was not. He w	ralked his way home with an unhappy look on
his face.			
	_		morrow is Saturday and there will be nothing
_		_	vimming, hiking and riding his bike. But when
the first snow of the w	vinter came, Elton was alw	yays13 because he could	dn't swim, hike or ride his bike until spring.
Elton's mother k	new he was unhappy. She	tried to make him feel better w	rith warm cookies. It only took him a few
minutes to eat them al	ll, and then his unhappy fa	ce returned.	
Elton's mother to	old him to do his homewo	rk but he had finished it at scho	ol. "OK, <u>14</u> your room," she
suggested. In fifteen r	ninutes, Elton's room was	tidy but he was still wearing hi	is unhappy face. For an outside boy, winter
was a15 time	of a year.		
Just then the doo	rbell rang—it was Lucy, I	Elton's friend and neighbor. She	e 16 Elton to come outside and make a
snowman. Elton wrin	kled(皱着) his nose. He di	dn't like snow or winter. His m	nother said, "Yes, yes, he would like to go."
Then she sent her unh	appy son out with Lucy. I	Lucy and Elton made the largest	t snowman they had ever seen. At dinnertime,
Elton came home and	his unhappy face almost	<u>17</u> .	
However the nex	t morning, Elton's unhapp	by face was back again. He still	didn't like snow or winter. Elton's mother
sighed(叹气). Just the	en the doorbell rang again,	it was Lucy. She asked Elton to	o go snowshoeing. Elton wrinkled his nose but
said, "OK, I guess so.	"Elton and Lucy wore the	e snowshoes and went snowshoe	eing through the trees behind the house. At
lunchtime, Elton came	e inside with a happy look	. He told his mom all about the	18 he and Lucy had in the snow.
Just then the doo	rbell rang it was Lucy. "V	Vould you like to go sledding(清	骨雪橇)?" she said. This time Elton didn't
wrinkle his nose and s	shouted to his mom, "I'll b	e home at dinnertime!" Elton _	that he loved winter. He loved
making snowman, go	ing snowshoeing, and sled	ding. For an outside boy, winte	er can also be a20 time of a year.
13. A. shy	B. excited	C. sad	D. relaxed
14 A. enter	B. check	C. repair	D. clean

C. great

C. invited

C. added

C. task

D. busy

D. helped

D. picnic

D. remained

B. popular

B. disappeared

B. happiness

B. sent

15. A. bad16. A. ordered

17. A. saved

18. A. class

B. worried C. doubted 19. A. decided D. regretted

B. terrible

三、阅读理解(每题2分,共26分)

20. A. lonely

阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选择最佳选项。

A

C. hard

D. wonderful

Do you want to	know some sports at the Olympic Winter Games Beijing 2022? Here are some	interesting ones.
Figure Skating	It is one of the most popular winter sports. There are five events in Figure Skating at the Olympic Winter Games Beijing 2022. Figure Skating is a sport that combines (结合) skating with dancing. You can enjoy beautiful music and graceful (优雅的) movements in it.	
Ice Hockey	It's a team sport played on ice, which combines ice sports and ball games. There are two Ice Hockey events at the Olympic Winter Games Beijing 2022. Let's look forward to the wonderful games.	
Snowboard Big Air	It originated(起源于) in the United States. It is also called "Snow Surfing". There are eleven events of Snowboarding at the Olympic Winter Games Beijing 2022. If you are looking for excitement and challenges, you won't want to miss it.	■ (A 1/2) (A 1/2) (A 1/2) (A 1/2)
	It originated in Norway. It is a sport that combines speed, power and skills. It is challenging and joyful to watch Five Ski Jumping events will be held at the Olympic Winter Games Beijing 2022.	

- 21. How many events are there in Figure Skating according to the passage?
- A. 2. C. 11. D. 22.
- 22. Which one is a team sport?

Ski Jumping

- A. Figure Skating. B. Ice Hockey. C. Snowboard Big Air. D. Ski Jumping.
- 23. What does Ski Jumping combine?
- B. Both ice sports and ball games. A. Speed, power and skills.
- D. Beautiful music and graceful movements. C. Snow surfing and snowboarding.

В

My mom was badly ill and died on her 50th birthday. Though she tried her best to fight, she just couldn't get over it. My mom never took herself too seriously. She just wanted everyone to be happy, and we loved her for it. Even when I was upset with her for not letting me stay overnight with my friends, or when she expressed disappointment that I couldn't bring my grades up, I still loved her so much. She respected my privacy (隐私). And if I ever needed to talk, she would leave her door wide open and listen to me carefully. She left us too soon, but she left her children with the memory of being loved.

My mom wasn't perfect. But I remember her as perfect, not because she did everything right, but because she tried to know me, to connect with me, and to always make me feel safe and loved.

Ten years after her death, I welcomed my own child into the world. At the beginning, I was just angry. Angry that this new person would never get to know her wonderful grandmother. Angry that I couldn't pick up the phone and ask my mom how she dealt with this or that. I missed her love. I just missed her.

Later, I accepted and tried to change the situation. How can I give my daughter what my mom managed to give me? Could I be easygoing like her? Will my daughter feel as loved as I did?

Now, I see all of these things in myself, and in my daughter, and think to myself, "That's mom." I realize this, and I can almost see my mom smiling as if she were standing right there with me. And I smile too.

24. What happened to the writer on her mother's 50th birthday?

A. The writer lost her mother.

B. The writer had a new baby.

C. The writer left her children.

D. The writer tried her best to fight.

25. The writer's mother left her own door wide open in order to

A. express disappointment

B. pick up the phone

C. respect the writer's privacy

D. listen to her daughter

26. What is the passage mainly about?

A. Looking after mother carefully.

B. Facing the illness bravely.

C. Mothering without mom.

D. Not being angry with children.

C





We human beings share one world and live on the same planet. The earth is beautiful and it's our responsibility to protect it and the environment. As students, maybe we can't do a lot about cars and factories, but we can also make our own efforts to make a difference.

Last weekend, my dad and I threw away my textbooks into intelligent waste-management recycling bins (智能垃圾分类回收机). Those textbooks are what I used in my primary school and stayed in my room for a very long time.

I once heard of Xiaohuanggou from one of my classmates. After learning about it, I told my dad about its use and purpose. Xiaohuanggou is a tech firm (科技公司) which has set up many intelligent waste-management recycling bins across the country. The bins help people sort (分类) and recycle their waste. People can throw away objects they no longer need into the bins. The intelligent bins will then weigh the objects and give rewards (奖励) to people. Then the rewards can be spent on products from the company's app, online games or donated to charities (做慈善捐助).

Considering that there were many textbooks that I didn't need any more, both my dad and I thought it was a good idea to throw them into the intelligent bins. As the intelligent bins can sort them, it would be more helpful and easier for workers to process (处理) the garbage.

However, many people might just throw rubbish away without sorting it. This makes it difficult to process the garbage, and much of it will be put into landfills (垃圾场) instead of being recycled. But by encouraging people with rewards, I think that Xiaohuanggou may raise public awareness (提升公众意识) of garbage sorting.

Human beings live on the earth. It is meaningful to sort garbage to protect the environment. It is not a difficult task to sort garbage before processing it. Let's take actions together.

- 27. What can the intelligent waste-management recycling bins do?
- ①Sort the waste. ②Recycle the waste.
- ③Weigh the waste. ④Throw away the waste.
- 20 177
- C. 134
- D. (2)(3)(4)

- 28. What can we learn about Xiaohuanggou?
- A. The writer once heard of Xiaohuanggou from one of her teachers.

B. (1)(2)(4)

- B. The rewards can be spent on products from the company's app.
- C. The rubbish without sorting makes garbage processing easier.
- D. The rewards may raise public awareness of garbage sorting.
- 29. Which of the following would be the best title of the passage?
- A. Setting Up a Tech Firm

A. (1)(2)(3)

B. Developing a New App

C. Throwing Rubbish Away

D. Recycling the Smart Way

D





According to a recent report, about 18% of China's Internet users are under 19 years old. And nearly 1/4 of them are students. While benefiting a lot from the Internet, such as education and communication, teenagers often face dangers and risks. To better protect them, the Chinese government last year launched(启动) a special system which has come to be known as the "Teenager Mode(模式)." Many live online video platforms(平台) are now using it, but how effective is it?

"Teenager Mode" seems to be a firewall to protect teenage Internet users from overuse. Platforms have their own ways to do that, such as time limits and passwords. They can also <u>prohibit</u> rewarding, recharging(续费) and so on.

Although there are some advantages, "Teenager Mode" still has its problems. For example, many parents complain that their children can still see something unsuitable on some platforms although they use "Teenager Mode". And if teenagers get hold of the full password, they can enter and exit whenever they like.

Experts say the system is still very new and it takes time and energy to improve it. "'Teenager Mode' doesn't have the same standard yet. For platforms, they should make every effort to truly meet the requirements of the regulatory authorities (管理当局的要求)," said Wang Sixin, the president of Beijing Net Law Society.

Others say "Teenager Mode" doesn't really limit the time teenagers spend online. They can simply go from one app or platform to another till they use up the time limit on each. To improve it, first of all, the time spent on each app or platform needs to be shared. Second, in order to help parents control their children's time spent online, the app or platform can trigger(触发) an alarm to warn the parents.

In all, the system is an important first step to protect young people from the dangers and risks of the Internet, but more needs to be done.

- 30. According to the passage, "Teenager Mode" is launched to ...
- A. keep teenagers far away from their computers
- B. show teenagers the benefits of the Internet
- C. stop teenagers from overusing the Internet



- D. protect teenagers from the dangers in their schools
- 31. The word "prohibit" in Paragraph 2 probably means
- A. provide
- B. allow

- C. change
- D. stop

- 32. What can you learn from the passage?
- A. The "Teenager Mode" can only set passwords.
- B. The "Teenager Mode" still has some problems.
- C. Experts say the system will be improved soon.
- D. Teenagers' online time can be reduced successfully.
- 33 What is the writer's purpose in writing this passage?
- A. To tell teenagers not to use the Internet.
- B. To point out the disadvantages of the Internet.
- C. To discuss the effects of the "Teenager Mode".
- D. To encourage parents to use the "Teenager Mode".

第二部分

本部分共6题,共20分。根据题目要求,完成相应任务。

四、阅读表达(每题2分,共10分)

阅读短文,根据短文内容回答问题。



Grow Your Own Garden



Gardens come in all shapes and sizes. Starting a new one might seem difficult. But with a little planning and a few tips, you'll grow your own garden easily.

Grow what you love in your own garden. This way you'll be sure to enjoy the process. You can grow vegetables. If you don't like vegetables, you can grow fruits, flowers and succulents(多肉植物).

Once you decide what kind of garden you'd like to start, you'll need to plan a few things before getting to work.

First, choose a location. Find a proper place that has good sunlight. Maybe you live in an apartment and don't have a yard. That's not a problem! You can start a garden in containers(容器) or most plastic bottles. You can even grow a garden in old rain boots.

Next, pick the right soil(土壤). This is important for a garden. An expert at a gardening store can advise you on the best soil for your garden.

After you have the correct soil, choose your plants. Will you start with seeds(种子) or seedling(幼苗)? Growing from seeds is often less expensive. And it's more satisfying, because you get to watch the growth from seed to plant. But growing from seedlings is easier. There's a better chance for your plant to grow big enough.

If you are wondering the best time to plant your own garden, plant right before the start of the growing season so that the plants can grow better.

If you're a new gardener, start small. Because the larger the garden is, the greater the losses can be when things go wrong. Once you know how to plant a garden, you'll be able to plant season after season and try to grow new things.

Soon your plants will produce fruits and vegetables. Share flowers with neighbors to brighten their day, or bring some vegetables to a family that's going through a hard time. As I like to say, "Be a kind person!"

34. What can you grow in your own garden?

35. What is the proper place for your garden?

36. When is the best time to plant your own garden?

37. Why should you start small if you are a new gardener?

38. What is the passage mainly about?



五、文段表达(10分)

从下面两个题目中任选一题,根据中文和英文提示,完成一篇不少于 50 词的文段写作。文中已给出内容不计人总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

39. 假如你是李华,你们学校准备组织参观中国美术馆(National Art Museum of China),需要你通知你们班交换生 Peter 参加。请用英语给他写一封电子邮件,告诉他集合的时间和地点,在美术馆你们能够做什么,以及应注意的事项。

提示词语: enjoy, artworks, rules, quiet

提示问题: •When and where will you meet?

- •What can you do there?
- •What should you pay attention to?

Dear Peter,	
How is it going? I'm writing to tell you we are going to visit the National Art Museum of	
China.	
	_
	_
	Yours,
	Li Hua

40. 某英文网站正在开展以"Chinese Role Model"为主题的征文活动。假如你是李华,请用英语写一篇短文投稿,介绍一位你心中的中国榜样,他(她)是谁,你选择他(她)的理由以及你从他(她)身上学到了什么。

提示词语: help, brave, hardworking, encourage

提示问题:●Who is your Chinese role model?

•Why is he/she your Chinese role model?

What can you learn from him/her?

In China, there are many role models.



参考答案

一、单项填空((每题 0.5 分, 共 6 分)			
从下面各题所统	给的 A、B、C、D 四个选项中	中,选择可以填入空白处的最	住选项	
1. Wang Yapin	g is the first Chinese woman to	carry out a space walk. We are	proud of	
A. me	B. him	C. her	D. them	
【答案】C				
【解析】				
【详解】句意:	: 王亚平是第一位进行太空行	走的中国女性。我们为她感	到骄傲。	
考查人称代词。	。me 我,宾格;him 他,宾格	S;her她,宾格或形容词性特	勿主代词;them 他们,宾格。	根据"Wang
Yaping is the fi	irst Chinese woman"可知,王亚	E平是女性。故选 C。		Accepted.
2. Many museu	ms are closed Monda	ys.	27512 27512	
A. to	B. in	C. at	D. on	北京
【答案】D				中考
【解析】				
【详解】句意:	: 许多博物馆星期一闭馆。		면수	W-444-1-2
考查介词辨析。	。to 到; in 在(某段时间)内	,通常用于年月、季节、白	天晚上等词前; at 在(某时刻	初),通常用于
钟点,夜晚中午	或某些固定短语中; on 在(共	某一天),通常用于星期、节	节日或具体的某一天。空后的	"Mondays"是星
期,因此此处	用 on。故选 D。			
3.—	_ does your mother go to work	every day?		
—By undergrou	und.			
A. What	B. How	C. When	D. Why	
【答案】B				
【解析】				
【详解】句意:	:——你妈妈每天怎么去上班	? ——乘地铁。		
考查特殊疑问	句。What"什么";How"怎样,	如何"; When"什么时候";	Why"为什么"。根据回答"By	underground"
可知询问上班	的方式和乘坐的交通工具,故	选 B。		
4. — Jack,	you ride a bike?			
— Yes, I can.				
A. can	B. may	C. need	D. must	
【答案】A				
【解析】				
	:——杰克,你会骑自行车吗		No. ame	
	词的用法。A. can 能,会;B	-	·	?"的肯定回答
是: Yes, I	/we can.否定回答是 No,I/we	can't.。根据句意及答语可知	, 答案为 A 。	
5 One 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1	a tider and alsess	Con do the street		
5. Our school is	s tidy and clean, we o		D because	

【答案】D			
【解析】			
【详解】句意: 我们的	的学校干净又整洁,因为我	们经常打扫卫生。	
考查连词辨析。or或者	皆,否则;but 但是;althou	ıgh 虽然,尽管;because 🏻	因为,由于。根据"Our school is tidy and
cleanwe often do the	cleaning."可知,句子前后为	为因果关系,后半句是原因],用 because 引导原因状语从句。故选
D_{\circ}			
6. The Internet is growing	ng fast, and becomes	than printing.	
A. powerful	B. more powerful	C. most powerful	D. the most powerful
【答案】B			
【解析】			
【详解】句意: 互联网	N发展迅速,变得比印刷业	更强大。	
考查形容词比较级。相	艮据"than printing"可知,此	之处使用形容词比较级, po	werful 的比较级为 more powerful。故选
\mathbf{B}_{\circ}			
7. Be quiet! Dad	an online meeting now.		
A. has	B. is having	C. will have	D. has had
【答案】B			Kekaranga Kekaranga
【解析】			
【详解】句意:安静!	爸爸现在正在网上开会。		四次或有效
考查现在进行时。根据	居"now"可知,此句用现在:	进行时 be doing。故选 B。	回数数数
8. If I start after dinner,	I my task before l	go to bed.	
A. will finish	B. finished	C. finish	D. have finished
【答案】A			
【解析】			
【详解】句意:如果在	E晚饭之后开始,在上床睡	觉之前我会完成任务。	
考查条件状语从句的时	寸态。分析句子可知,此句	为 if 引导的条件状语从句	,遵循"主将从现"。即主句用一般将来
时,从句用一般现在时	寸态。故选 A。		
9. — What were you do	oing at four o'clock yesterday	afternoon?	
— Oh, I a bir	thday cake for my mum.		
A. make	B. am making	C. will make	D. was making
【答案】D			
【解析】			
【分析】			
【详解】句意: ——时	作天下午四点钟你在干什么	?——哦,我在给我妈妈	做生日蛋糕。
考查过去进行时。根据	居上文"What were you doing	g"可知问句中用的是过去	进行时,答句中也要用过去进行时回答,
结构是"was/were doing	g"。主语是"I"是第一人称,	所以用 was doing。故选:	D _°

10 / 21

B. went to

A. go to

【答案】C

10. Many people _____ the Forbidden City for many times, but they still want to go and enjoy literature and art there.

C. have been to

D. will go to

【解析】

【详解】句意: 很多人已经去过故宫很多次了, 但他们仍然想去那里欣赏文学和艺术。

考查现在完成时。go to 去,一般现在时;went to 去,一般过去时;have been to 去过,现在完成时;will go to 将要去,一般将来时。根据"for many times"可知,此句用现在完成时,此处表示去过故宫很多次了,对故宫已有所了解。故选 C。

11. Look at the new park. It _____ by the workers last year.

A. built

B. builds

C. was built

D. will be built

【答案】C

【解析】

【详解】句意:看这个新公园。它是工人们去年建造的。

考查时态和语态。根据"last year"可知,句子时态用一般过去时,主语"It"指代"the new park",它与谓语动词"build 建造"构成被动关系。因此用一般过去时的被动语态: was/were+done。故选 C。

12. —Could you please tell me ?

—Of course. It's just next to the bank.

A. where the nearest bookstore is

B. where is the nearest bookstore

C. where the nearest bookstore was

D. where was the nearest bookstore



【答案】A

【解析】

【详解】句意: ——你能告诉我最近的书店在哪里吗? ——当然。就在银行旁边。

考查宾语从句。根据宾语从句用陈述语序的规则可知,选项 C、D 错误,故排除;主句中"Could"表示委婉语气,是一般现在时,对从句时态没有限制;由语境可知,从句应用一般现在时。故选 A。

二、完形填空(每题1分,共8分)

阅读下面的短文,掌握其大意,然后从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选择最佳选项。



The season's first snow made most kids cheerful, but Elton was not. He walked his way home with an unhappy look on his face.

"Elton, it's snowing," said his mother as he entered the house. "I know, tomorrow is Saturday and there will be nothing to do," Elton replied. Elton loved to be outside during the summer. He loved swimming, hiking and riding his bike. But when the first snow of the winter came, Elton was always ____13___ because he couldn't swim, hike or ride his bike until spring.

Elton's mother knew he was unhappy. She tried to make him feel better with warm cookies. It only took him a few minutes to eat them all, and then his unhappy face returned.

Elton's mother told him to do his homework but he had finished it at school. "OK ____14____ your room," she suggested. In fifteen minutes, Elton's room was tidy but he was still wearing his unhappy face. For an outside boy, winter was a ____15___ time of a year.

Just then the doorbell rang—it was Lucy, Elton's friend and neighbor. She <u>16</u> Elton to come outside and make a snowman. Elton wrinkled(皱着) his nose. He didn't like snow or winter. His mother said, "Yes, yes, he would like to go." Then she sent her unhappy son out with Lucy. Lucy and Elton made the largest snowman they had ever seen. At dinnertime, Elton came home and his unhappy face almost <u>17</u>. However the next morning, Elton's unhappy face was back again. He still didn't like snow or winter. Elton's mother sighed(叹气). Just then the doorbell rang again, it was Lucy. She asked Elton to go snowshoeing. Elton wrinkled his nose but

Just then the doorbell rang it was Lucy. "Would you like to go sledding(滑雪橇)?" she said. This time Elton didn't wrinkle his nose and shouted to his mom, "I'll be home at dinnertime!" Elton ____19___ that he loved winter. He loved

said, "OK, I guess so." Elton and Lucy wore the snowshoes and went snowshoeing through the trees behind the house. At lunchtime, Elton came inside with a happy look. He told his mom all about the ___18__ he and Lucy had in the snow.

making snowman, going snowshoeing, and sledding. For an outside boy, winter can also be a ____20___ time of a year. 13. A. shy B. excited C. sad D. relaxed 14. A. enter B. check C. repair D. clean 15. A. bad B. popular C. great D. busy 16. A. ordered B. sent C. invited D. helped 17. A. saved B. disappeared C. added D. remained 18. A. class B. happiness C. task D. picnic C. doubted 19. A. decided B. worried D. regretted

【答案】13. C 14. D 15. A 16. C 17. B 18. B 19. A 20. D

B. terrible

【解析】

20. A. lonely

【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述一个本来不喜欢冬天的喜欢户外运动的男孩因为和朋友们一起玩雪而爱 上冬天的故事。

C. hard

D. wonderful

【13 题详解】

句意:但当冬天的第一场雪到来时,埃尔顿总是很难过,因为他直到春天才能游泳、远足或骑自行车。 shy 害羞的; excited 激动的; sad 伤心的; relaxed 放松的。由"he couldn't swim, hike or ride his bike until spring"及下文"Elton's mother knew he was unhappy."可推测此时他因为不能游泳远足或骑自行车而感到伤心。故选 C。

【14 题详解】

句意:好的,打扫你的房间。

enter 进入; check 检查; repair 修复; clean 打扫。根据后文"Elton's room was tidy"可知房间变干净了,因此可推测 前文是打扫房间。故选 D。

【15 题详解】

句意:对于一个户外的男孩来说,冬天是一年中最难熬的时候。

bad 坏的; popular 流行的; great 棒的; busy 忙碌的。根据前文"...but he was still wearing his unhappy face. For an outside boy..."可知对于一个喜欢户外运动的男孩来说现在是难过不开心的,因为冬天是一年中对他来说不好的时刻。故选 A。

【16 题详解】

句意:她邀请埃尔顿到外面来堆雪人。

ordered 预约; sent 发送; invited 邀请; helped 帮助。根据下文"Lucy and Elton made the largest snowman they had ever seen."可知他们后面一起在堆雪人可推测上文应该是他的朋友邀请他去堆雪人。故选 C。

【17 题详解】

句意:晚饭时,埃尔顿回到家,他那张不高兴的脸几乎消失了。

saved 保存; disappeared 消失; added 增加; remained 保持。根据"Elton's unhappy face was back again"可知不开心的脸又重现,说明上文出现了开心的表情。故选 B。

【18 题详解】

句意:他告诉妈妈他和露西在雪地里的快乐。

class 课; happiness 快乐; task 任务; picnic 野餐。根据上文"Elton came inside with a happy look"可知埃尔顿又露出了快乐的表情下文应该是在和妈妈说他们堆雪人的快乐。故选 B。

【19 题详解】

句意: 埃尔顿认为他喜欢冬天。

decided 决定; worried 担忧; doubted 怀疑; regretted 后悔。根据后文"He loved making snowman, going snowshoeing, and sledding."可知埃尔顿他喜欢堆雪人、穿雪鞋和滑雪橇,由此可推测他决定由之前的不喜欢冬天变成喜欢冬天。故选 A。

【20 题详解】

句意:对于一个户外的男孩来说,冬天也可以是一年中的美好时光。

lonely 孤独的; terrible 糟糕的; hard 艰难的; wonderful 棒的。根据上文"He loved making snowman, going snowshoeing, and sledding."可知埃尔顿他喜欢堆雪人、穿雪鞋和滑雪橇,因此他现在应该是认为冬天是美妙的。故选 D。

三、阅读理解(每题2分,共26分)

阅读下列短文,根据短文内容,从短文后各题所给的 A、B、C、D 四个选项中,选择最佳选项。

Α

Do you want to know some sports at the Olympic Winter Games Beijing 2022? Here are some interesting ones.

Figure Skating	It is one of the most popular winter sports. There are five events in Figure Skating at the Olympic Winter Games Beijing 2022. Figure Skating is a sport that combines (结合) skating with dancing. You can enjoy beautiful music and graceful (优雅的) movements in it.
Ice Hockey	It's a team sport played on ice which combines ice sports and ball games. There are two Ice Hockey events at the Olympic Winter Games Beijing 2022. Let's look forward to the wonderful games.
A.	It originated(起源于) in the United States. It is also called "Snow Surfing". There are eleven events of Snowboarding at the Olympic Winter Games Beijing 2022. If you are looking for excitement and challenges, you won't want to miss it.



Snowboard Big Air



Ski Jumping

It originated in Norway. It is a sport that combines speed, power and skills. It is challenging and joyful to watch Five Ski Jumping events will be held at the Olympic Winter Games Beijing 2022.

21. How many events are there in Figure Skating according to the passage?

A. 2.

R 5

C. 11.

D. 22.

22. Which one is a team sport?

A. Figure Skating.

B. Ice Hockey.

C. Snowboard Big Air.

D. Ski Jumping.

23. What does Ski Jumping combine?

A. Speed, power and skills.

B. Both ice sports and ball games.

C. Snow surfing and snowboarding.

D. Beautiful music and graceful movements.

【答案】21.B 22.B 23.A

【解析】

【分析】本文介绍了2022年北京冬奥会的一些运动项目: 花样滑冰,冰球,雪上冲浪和跳台滑雪。

【21 题详解】

细节理解题。根据表格一介绍"Figure Skating"中第 2 句"There are five events in Figure Skating at the Olympic Winter Games Beijing 2022."可知花样滑冰有 5 个项目,故选 B。

【22 题详解】

细节理解题。根据表格二介绍"Ice Hockey"中"It's a team sport played on ice, which combines ice sports and ball games" 可知冰球是团体运动,故选 B。

【23 题详解】

细节理解题。根据表格四介绍"Ski Jumping"中"It is a sport that combines speed, power and skills."可知跳台滑雪结合了速度、力量和技能。故选 A。

В

My mom was badly ill and died on her 50th birthday. Though she tried her best to fight, she just couldn't get over it. My mom never took herself too seriously. She just wanted everyone to be happy, and we loved her for it. Even when I was upset with her for not letting me stay overnight with my friends, or when she expressed disappointment that I couldn't bring my grades up, I still loved her so much. She respected my privacy (隐私). And if I ever needed to talk, she would leave her door wide open and listen to me carefully. She left us too soon, but she left her children with the memory of being loved. My mom wasn't perfect. But I remember her as perfect, not because she did everything right, but because she tried to know me, to connect with me, and to always make me feel safe and loved.

Ten years after her death, I welcomed my own child into the world. At the beginning, I was just angry. Angry that this new person would never get to know her wonderful grandmother. Angry that I couldn't pick up the phone and ask my mom how she dealt with this or that. I missed her love. I just missed her.



Later, I accepted and tried to change the situation. How can I give my daughter what my mom managed to give me? Could I be easygoing like her? Will my daughter feel as loved as I did?

Now, I see all of these things in myself, and in my daughter, and think to myself, "That's mom." I realize this, and I can almost see my mom smiling as if she were standing right there with me. And I smile too.

24. What happened to the writer on her mother's 50th birthday?

A. The writer lost her mother.

B. The writer had a new baby.

C. The writer left her children.

D. The writer tried her best to fight.

25. The writer's mother left her own door wide open in order to

A. express disappointment

B. pick up the phone

C. respect the writer's privacy

D. listen to her daughter

26. What is the passage mainly about?

A. Looking after mother carefully.

B. Facing the illness bravely.

C. Mothering without mom.

D. Not being angry with children.



【答案】24. A 25. D 26. C

【解析】

【分析】本文是一篇记叙文。文章主要内容是作者回忆了去世的妈妈,感叹妈妈在自己的成长过程中对自己的理解 和关爱,在怀念妈妈的同时感恩妈妈,也决定将从妈妈身上得到的爱传递给自己的女儿。

【24 题详解】

推理判断题。根据第一段"My mom was badly ill and died on her 50th birthday."可知,作者的妈妈在 50 岁生日的时候去世了,也就是说作者在妈妈 50 岁生日的时候失去了妈妈。故选 A。

【25 题详解】

细节理解题。根据第二段"...she would leave her door wide open and listen to me carefully."可知,妈妈敞开房门就是为了认真听作者的倾诉。故选 D。

【26 题详解】

主旨大意题。通读全文可知,本文主要内容是作者怀念和感恩已去世的妈妈对自己的理解和关爱,并决定将从妈妈身上得到的爱传递给自己的女儿,选项中与此中心大意最相符的是选项 C"怀念母亲,传承母爱"。故选 C。





We human beings share one world and live on the same planet. The earth is beautiful and it's our responsibility to protect it and the environment. As students, maybe we can't do a lot about cars and factories, but we can also make our own efforts to make a difference.

Last weekend, my dad and I threw away my textbooks into intelligent waste-management recycling bins (智能垃圾分类回收机). Those textbooks are what I used in my primary school and stayed in my room for a very long time.

I once heard of Xiaohuanggou from one of my classmates. After learning about it, I told my dad about its use and purpose. Xiaohuanggou is a tech firm (科技公司) which has set up many intelligent waste-management recycling bins across the country. The bins help people sort (分类) and recycle their waste. People can throw away objects they no longer need

into the bins. The intelligent bins will then weigh the objects and give rewards (奖励) to people. Then the rewards can be spent on products from the company's app, online games or donated to charities (做慈善捐助).

Considering that there were many textbooks that I didn't need any more, both my dad and I thought it was a good idea to throw them into the intelligent bins. As the intelligent bins can sort them, it would be more helpful and easier for workers to process (处理) the garbage.

However, many people might just throw rubbish away without sorting it. This makes it difficult to process the garbage, and much of it will be put into landfills (垃圾场) instead of being recycled. But by encouraging people with rewards, I think that Xiaohuanggou may raise public awareness (提升公众意识) of garbage sorting.

Human beings live on the earth. It is meaningful to sort garbage to protect the environment. It is not a difficult task to sort garbage before processing it. Let's take actions together.

- 27. What can the intelligent waste-management recycling bins do?
- (1)Sort the waste.
- ②Recycle the waste.
- 3 Weigh the waste.
- 4 Throw away the waste.
- A. 1123
- B. 1124
- C. (1)(3)(4)
- D. 234

- 28. What can we learn about Xiaohuanggou?
- A. The writer once heard of Xiaohuanggou from one of her teachers.
- B. The rewards can be spent on products from the company's app.
- C. The rubbish without sorting makes garbage processing easier.
- D. The rewards may raise public awareness of garbage sorting.
- 29. Which of the following would be the best title of the passage?
- A. Setting Up a Tech Firm

B. Developing a New App

C. Throwing Rubbish Away

D. Recycling the Smart Way



【答案】27. A 28. D 29. D

【解析】

【分析】本文是一篇记叙文。主要介绍了"智能垃圾分类回收机"的作用以及对于环境保护的重要性。

【27 题详解】

细节理解题。根据"The bins help people sort (分类) and recycle their waste."及"The intelligent bins will then weigh the objects and give rewards (奖励) to people."可知,"智能垃圾分类回收机"可以对垃圾进行分类、回收和称重,并给人们奖励。故选 A。

【28 题详解】

细节理解题。根据"But by encouraging people with rewards, I think that Xiaohuanggou may raise public awareness (提升公众意识) of garbage sorting."可知,这些奖励可能会提高公众对垃圾分类的意识。故选 D。

【29 题详解】

最佳标题题。本文主要介绍了一种智能回收垃圾的方法——智能垃圾分类回收机。故选 D。



D

According to a recent report, about 18% of China's Internet users are under 19 years old. And nearly 1/4 of them are students. While benefiting a lot from the Internet, such as education and communication, teenagers often face dangers and risks. To better protect them, the Chinese government last year launched(启动) a special system which has come to be known as the "Teenager Mode(模式)." Many live online video platforms(平台) are now using it, but how effective is it?

"Teenager Mode" seems to be a firewall to protect teenage Internet users from overuse. Platforms have their own ways to do that, such as time limits and passwords. They can also <u>prohibit</u> rewarding, recharging(续费) and so on.

Although there are some advantages, "Teenager Mode" still has its problems. For example, many parents complain that their children can still see something unsuitable on some platforms although they use "Teenager Mode". And if teenagers get hold of the full password, they can enter and exit whenever they like.

Experts say the system is still very new and it takes time and energy to improve it. "'Teenager Mode' doesn't have the same standard yet. For platforms, they should make every effort to truly meet the requirements of the regulatory authorities (管理当局的要求)," said Wang Sixin, the president of Beijing Net Law Society.

Others say "Teenager Mode" doesn't really limit the time teenagers spend online. They can simply go from one app or platform to another till they use up the time limit on each. To improve it, first of all, the time spent on each app or platform needs to be shared. Second, in order to help parents control their children's time spent online, the app or platform can trigger(触发) an alarm to warn the parents.

In all, the system is an important first step to protect young people from the dangers and risks of the Internet, but more needs to be done.

30. Ac	cording t	to the i	oassage.	"Teenager	Mode"	is launched to	

- A. keep teenagers far away from their computers
- B. show teenagers the benefits of the Internet
- C. stop teenagers from overusing the Internet
- D. protect teenagers from the dangers in their schools
- 31. The word "prohibit" in Paragraph 2 probably means .
- A. provide
- B. allow
- C. change
- D. stop

- 32. What can you learn from the passage?
- A. The "Teenager Mode" can only set passwords.
- B. The "Teenager Mode" still has some problems.
- C. Experts say the system will be improved soon.
- D. Teenagers' online time can be reduced successfully.
- 33. What is the writer's purpose in writing this passage?
- A. To tell teenagers not to use the Internet.
- B. To point out the disadvantages of the Internet.
- C. To discuss the effects of the "Teenager Mode".
- D. To encourage parents to use the "Teenager Mode".

【答案】30. C 31. D 32. B 33. C

【解析】

【分析】这是一篇说明文,主要讨论了"青少年模式"的作用及影响。

【30 题详解】



细节理解题。根据文中"To better protect them, the Chinese government last year launched(启动) a special system"和 ""Teenager Mode" seems to be a firewall to protect teenage Internet users from overuse."可知"青少年模式"的启动是为了更好地阻止青少年过度使用互联网,故选 C。

【31 题详解】

词义猜测题。根据文中"Platforms have their own ways to do that, such as time limits and passwords"可知,平台可以限制时间和密码,再结合"rewarding, recharging(续费) and so on"可知,应该是阻止打赏、续费等等。划线单词表示"阻止",与 stop 同义。故选 D。

【32 题详解】

推理判断题。根据文中"Experts say the system is still very new…doesn't have the same standard yet."可知,"青少年模式"还有需要改进的地方,故选 B。

【33 题详解】

主旨大意题。根据文中的总结段落"In all, the system is an important first step to protect young people from the dangers and risks of the Internet, but more needs to be done."可知,本文探讨了"青少年模式"的影响。故选 C。

第二部分

本部分共6题,共20分。根据题目要求,完成相应任务。

四、阅读表达(每题2分,共10分)

阅读短文, 根据短文内容回答问题。

Grow Your Own Garden





Gardens come in all shapes and sizes. Starting a new one might seem difficult. But with a little planning and a few tips, you'll grow your own garden easily.

Grow what you love in your own garden. This way, you'll be sure to enjoy the process. You can grow vegetables. If you don't like vegetables, you can grow fruits, flowers and succulents(多肉植物).

Once you decide what kind of garden you'd like to start, you'll need to plan a few things before getting to work.

First, choose a location. Find a proper place that has good sunlight. Maybe you live in an apartment and don't have a yard. That's not a problem! You can start a garden in containers(容器) or most plastic bottles. You can even grow a garden in old rain boots.

Next, pick the right soil(土壤). This is important for a garden. An expert at a gardening store can advise you on the best soil for your garden.

After you have the correct soil, choose your plants. Will you start with seeds(种子) or seedling(幼苗)? Growing from seeds is often less expensive. And it's more satisfying, because you get to watch the growth from seed to plant. But growing from seedlings is easier. There's a better chance for your plant to grow big enough.

If you are wondering the best time to plant your own garden, plant right before the start of the growing season so that the plants can grow better.

If you're a new gardener, start small. Because the larger the garden is, the greater the losses can be when things go wrong. Once you know how to plant a garden, you'll be able to plant season after season and try to grow new things.

Soon your plants will produce fruits and vegetables. Share flowers with neighbors to brighten their day, or bring some vegetables to a family that's going through a hard time. As I like to say, "Be a kind person!"

34. What can you grow in your own garden?

35. What is the proper place for your garden?

36. When is the best time to plant your own garden?

37. Why should you start small if you are a new gardener?

38. What is the passage mainly about?

【答案】34. I can grow what I love/I can grow vegetables/fruits/flowers/succulents.

- 35. A place that has good sunlight./Containers/most plastic bottles/old rain boots.
- 36. Right before the start of the growing season.
- 37. Because the larger the garden is, the greater the losses can be when things go wrong.
- 38. How to grow your own garden./Some tips on how to grow your own garden. /Some advice on how to grow your own garden.

【解析】

【分析】本文介绍种植自己的花园的技巧:选择一个地点;选择合适的土壤;选择自己喜欢的植物;决定种植的最佳时间;从小花园做起。

【34 题详解】

根据第二段"Grow what you love in your own garden. This way, you'll be sure to enjoy the process. You can grow vegetables. If you don't like vegetables, you can grow fruits, flowers and succulents"可知,可种植自己喜欢的东西,可以种菜、种植水果、花卉和多汁植物。故填 I can grow what I love/I can grow vegetables/fruits/flowers/succulents.

【35 题详解】

根据第四段"...choose a location. Find a proper place that has good sunlight...You can start a garden in containers or most plastic bottles. You can even grow a garden in old rain boots"可知,选择一个地点可以是一个阳光充足的地方,也可以用容器、塑料瓶、旧雨靴。故填 A place that has good sunlight./Containers/most plastic bottles/old rain boots.

【36 题详解】

根据第七段"… plant right before the start of the growing season so that the plants can grow better"可知,种植的最佳时间是在生长季节开始前。故填 Right before the start of the growing season.

【37 题详解】

根据第八段"If you're a new gardener, start small. Because the larger the garden is, the greater the losses can be when things go wrong"可知,从小花园做起因为花园越大,出问题时损失就越大。故填 Because the larger the garden is, the greater the losses can be when things go wrong.

【38 题详解】

本文从选择花园的地点、土壤、植物、种植时间及规模等介绍如何种植自己的花园。故填 How to grow your own garden./Some tips on how to grow your own garden. /Some advice on how to grow your own garden.



五、文段表达(10分)

从下面两个题目中任选一题,根据中文和英文提示,完成一篇不少于 50 词的文段写作。文中已给出内容不计人总词数。所给提示词语仅供选用。请不要写出你的校名和姓名。

39. 假如你是李华,你们学校准备组织参观中国美术馆(National Art Museum of China),需要你通知你们班交换生 Peter 参加。请用英语给他写一封电子邮件,告诉他集合的时间和地点,在美术馆你们能够做什么,以及应注意的事项。

提示词语: enjoy, artworks, rules, quiet

提示问题: •When and where will you meet?

- •What can you do there?
- •What should you pay attention to?

Dear Peter, How is it going? I'm writing to tell you we are going to visit the National Art Museum of	
China.	
	Yours,
	Li Hua

【答案】例文:

Dear Peter.

How is it going? I'm writing to tell you we are going to visit the National Art Museum of China. We will meet at the school gate at 8 a.m. next Monday. We can enjoy the beautiful artworks and learn a lot about famous paintings. We can even make art by ourselves.

When we are in the museum, pay attention to the signs and follow the rules. For example, you need to keep quiet and it is not allowed to touch the artworks in the museum.

I'm sure we will have a good time.

Yours,

Li Hua

【解析】

- 【详解】1. 题干解读:本题要求以李华的身份,根据提示内容写一封电子邮件通知交换生 Peter 参加中国美术馆的参观活动,并告诉他参观的时间和地点、在美术馆能够做的事情以及应该注意的事项。
- 2. 写作指导:本文主要采用第一人称进行写作,时态主要采用一般现在时和一般将来时;写作时可依据问题的顺序进行写作,回答提示问题时可把提示词语融合进去;写作内容应承接上文,写作重点可放在第二和第三个问题上;写作完成后应确保文章内容齐全,行文流畅,语言符合规范和英文表达习惯。

40. 某英文网站正在开展以"Chinese Role Model"为主题的征文活动。假如你是李华,请用英语写一篇短文投稿,介绍一位你心中的中国榜样,他(她)是谁,你选择他(她)的理由以及你从他(她)身上学到了什么。

提示词语: help, brave, hardworking, encourage

提示问题: Who is your Chinese role model?

- Why is he/she your Chinese role model?
- What can you learn from him/her?

In China, there are many role models.	
	LEED NOTICE BETWEEN C

【答案】例文

In China, there are many role models. My Chinese role model is Deng Yaping because she is one of the best table tennis players in the world. She won many world competitions for China, including 4 gold medals in the Olympics. She also helped make the Beijing Olympics a victory for world sport. She has a very strong will. Whatever she does, she never gives up. She is such a good role model that I decided to work harder and do my best to achieve my dream like her.

【解析】

- 【详解】1. 题干解读:本文是一篇材料作文。介绍自己心中的中国榜样,要点主要包括榜样是谁,他(她)成为你的榜样的原因以及你从榜样的身上学到了什么。注意要点齐全,可适当增加细节描写。
- 2. 写作指导:文章以第一、三人称,一般现在时为主,介绍榜样事迹要用一般过去时;写作时保持主谓一致,逻辑性要强,无语法和标点错误。